A KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA

NAPJA 2015. május 11.

KULTÚRA - PARTNERSÉG - TISZTELET - EGYMÁSRAFIGYELÉS - BIZTONSÁG

Teljes program egyben

A Közlekedési Kultúra Napjának teljes programja egyben itt tölthető le:

Program letöltése


Beszámoló
a 2015. május 11-ei, a
Közlekedéstudományi Egyesület koordinációjával megvalósuló széleskörű szakmai eseményről

A rendezvényre az NFM fővédnöksége, az NKH védnöksége, a KTI szakmai támogatása a Budapestiés Pest Megyei Mérnöki Kamara szakmai társtámogatása mellett, a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozat szakmai koordinációjával, a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra ügye iránt elkötelezett, kiemelkedő tapasztalattal rendelkező partner szervezetek együttműködésével került sor.

A Közlekedési Kultúra Napja alapvető célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturált közlekedésre. Küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű terjesztése, a kulturált közlekedés iránt fogékony lakosság széles körű bevonása, valamint a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúra sokszínűségének bemutatása, színvonalának emelése.

 „A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra javításán dolgozik, hiszen közös érdek, hogy a közúti forgalomban a tolerancia és elegancia elve érvényesüljön. „Az autósok, kerékpárosok, gyalogosok nem egymás versenytársai, abban pedig egészen biztosan egyformák, hogy a szerettei mindenkit hazavárnak. Toleranciára és eleganciára van szükség ahhoz, hogy a közlekedési kultúra javuljon. – mondta Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a Közlekedési Kultúra Napja nyitó sajtótájékoztatóján, a Művészetek Palotájában. 

Dr. Bodor József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökhelyettese kiemelte: „A közlekedési szabályrendszer betartása közös érdek, hiszen minden baleset emberi sorsokról dönt. Éppen ezért áll az NKH minden olyan rendezvény mellé, amelynek sikere emberéletek megmentését jelentheti.”

„A Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) a szakmai program összeállítása során arra törekedett, hogy a közlekedők minél szélesebb táborához jusson el az üzenet: az év minden napja a kulturált közlekedés napja legyen” – tette hozzá Dr. Tóth János, a KTE főtitkára. „A KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA NAPJA” kapcsán partnereink nagyszabású közlekedésbiztonsági eseményeket szerveztek fél óránként az ország különböző pontjain. A változatos programok az óvodások-, iskolások közlekedésre nevelésére, a biztonságos kerékpározás-, motorozás fontosságára, a vezetéstechnikai tréningek hasznosságára, gyalogosközlekedés kockázataira, a jármű műszaki biztonságra, a közlekedésbiztonság tudományos szakkérdésére, valamint a szépkorúak közlekedésbiztonságának speciális kérdéseire hívták fel a figyelmet.

Dr. Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője a sajtótájékoztató keretében elmondta: az évtizedes ENSZ-program átfogó célja, hogy 2020-ra 5 millióval csökkenjen a közúti balesetek halálos áldozatainak száma. A WHO feladata, hogy ezt a folyamatot monitorozza. Hozzátette: Magyarország nagyon jól áll az ittas vezetés visszaszorításában, a sebességkorlátozás betartatásában, a biztonságos gyermekülés használatának elterjesztésében. Az ENSZ az idei évet a gyermekeknek szenteli. A Mentsd meg a gyermekek életét! kampány arról szól, hogy a séta, a kerékpározás, az autóval, motorral való közlekedés milyen veszélyes vállalkozás a gyermekek számára.

A nyitórendezvény után a fejlesztési tárca, valamint társszervezetei és szakmai partnerei szándéknyilatkozat aláírásával demonstrálták elkötelezettségüket a közlekedési kultúra fejlesztése mellett.

Összeállította:

Bíró József elnök

KTE, Közlekedésbiztonsági Tagozat

 

Szakmai Partnerek:

 • Magyar Mérnöki Kamara
 • KTI
 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
 • Nemzeti Közlekedési Hatóság
 • Közlekedéstudományi Egyesület
 • Békés Megyei Kormányhivatal
 • DrivingCamp
 • DECADE
 • Felelősséggel a Közlekedőkért
 • GRSP
 • Groupama Tanpálya
 • Magyar Autóklub
 • Magyar Közút
 • ORFK OBB
 • Wilfing Áron Egyesület