A KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA

NAPJA 2021. május 11.

KULTÚRA - PARTNERSÉG - TISZTELET - EGYMÁSRAFIGYELÉS - BIZTONSÁG

Idén is keressük az Év Kerékpárútját!

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub meghirdeti a pályázatot, amelyben Magyarország legkedveltebb kerékpárútját keressük. A pályázat által azt szeretnénk elérni, hogy minél többen szálljanak két kerékre, és ezzel is tegyék életüket aktívabbá. Az ország különböző szegleteiből jelölt kerékpárutak megmutatják, hogy Magyarországon számos jó minőségű kerékpárút fut, melyek csodás helyeken vezetnek. Emellett felhívjuk a figyelmet arra is, hogy ezek megépítése, fejlesztése és fenntartása folyamatos munkát igényel. A kerékpárutak viszont csak akkor érik el céljukat, ha azokon biztonságosan közlekedünk, a KRESZ szabályait betartva, és a közlekedés minden résztvevőjére figyelemmel vagyunk.

Tovább a teljes tartalomra!

Kapcsolódó linkek:

https://aktivmagyarorszag.hu/iden-is-keressuk-az-ev-kerekparutjat/

tovább »

Volán hírlevél: Legyen minden nap a kulturált közlekedés napja

Legyen minden nap a kulturált közlekedés napja!  A közlekedési kultúra ugyanis létező fogalom, amelynek kialakítása és elmélyítése nemzeti ügy. Ennek felismerése vezetett oda, hogy a szaktárca és társszervezetei a civilekkel karöltve 2015. május 11-én kezdeményezték „A KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA NAPJA” című esemény megtartását.

A hagyományteremtő esemény keretében a közlekedésbiztonság, közlekedési kultúra ügye iránt elkötelezett partnerszervezetek - a Közlekedéstudományi Egyesület koordinálásával - különböző pályázatokat írnak ki és értékteremtő aktivitásokat szerveznek az idei évben is május 11-én és az ahhoz kapcsolódó időszakban.

http://www.volanegyesules.hu/hirek/item/1360-a-kozlekedesi-kultura-napja

tovább »

A biztonságé az elsőbbség – rajzzal a kulturált közlekedésért

2015 óta május 11-én országszerte különféle eseményekkel hívják fel a figyelmet a megfelelő közlekedésre, a közlekedési kultúra napja alkalmából. A rendkívüli helyzet miatt idén is az online térben rendezik meg a Fejér megyei szervezők a programot: rajzpályázatot hirdetnek az általános és a középiskolások számára.

Tovább a szekesfehervar.hu cikkére

https://www.szekesfehervar.hu/a-biztonsage-az-elsobbseg-rajzzal-a-kulturalt-kozlekedesert

A szolnoki Tiszavirág híd nyerte Az Év Hídja Díjat

Mint arról korábban már írtunk, ebben az évben tíz ívhídra lehetett szavazni az Év hídja versenyen, többek között az Tisza-tónál lévő Eger patak feletti kerékpáros hídra, a szolnoki Tiszavirág gyaloghídra vagy Mecseknádasdon a Varasdi völgy 30 méteres mélysége felett átívelő Varasdi völgyhídra. A legtöbb szavazatot kapó hidat május 11-én, a Közlekedés Kultúra Napján nevezték meg, ami végül a szolnoki Tiszavirág híd lett.

Tovább a szoljon.hu cikkére

https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-szolnoki-tiszavirag-hid-nyerte-az-ev-hidja-dijat-3498694/

Székesfehérvár: Intelligens zebra épül a kórháznál és a Horvát István úton

Speciális időszakban speciális fényjelzéssel, a látható biztonságért! Fehérvári fejlesztésű intelligens zebra épül május végén, június elején a kórház előtt a Seregélyesi úti gyalogos-átkelőhelynél, illetve a Horvát István út Hosszúsétatéri csomópontjában. A SafeXOne rendszer érzékeli az átkelési szándékot, sárga villogó fénnyel jelez a járművezetőknek, illetve lézerfénnyel teszi láthatóvá a gyalogos mozgását.

A rendszer feltalálóját, Nagy László informatikust, a Visible Crossing Kft. ügyvezetőjét a közlekedési kultúra napján kérdeztük a fejlesztésről.

Tovább a szekesfehervar.hu cikkére

https://www.szekesfehervar.hu/intelligens-zebra-epul-a-korhaznal-es-a-horvat-istvan-uton

24.hu: Ez lett 2021-ben az év kerékpárútja

Idén második alkalommal hirdette meg az Év Kerékpárútja pályázatot a Közlekedési Kultúra Napja programsorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub, olvasható az Aktív Magyarország hivatalos oldalán.

A szervezők a lakosság által beküldött 46 pályázat közül szakmai és turisztikai szempontok alapján kiválasztott 11 kerékpárutat bocsátottak szavazásra az Aktív Magyarország Facebook oldalán, ezzel népszerűsítve a kerékpáros turizmust hazánkban.

Tovább a 24.hu cikkére

https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2021/05/11/ev-kerekparutja-tisza-to-tiszan-ativelo-bringaut/

BAON: Az ötvenes évek óta először csökkent 500 alá a hazai közutakon elhunytak száma

Tavaly az 1950-es évek óta először csökkent 500 alá a hazai közutakon elhunytak száma – hangsúlyozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára kedden a Közlekedési Kultúra Napja nyitórendezvényén elhangzott videóüzenetében.

Tovább a baon.hu cikkére

https://www.baon.hu/eletstilus/az-otvenes-evek-ota-eloszor-csokkent-500-ala-a-hazai-kozutakon-elhunytak-szama-video-3864364/

Kecskeméti Lapok: A KeKo is csatlakozott a Közlekedési Kultúra Napja idei rendezvényéhez

Ma, vagyis május 11-én rendezik meg a Közlekedési Kultúra Napja elnevezésű országos eseményt, amelyhez a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. is csatlakozott. Mutatjuk a részleteket. 

A KeKo tájékoztatója szerint ezen a napon Facebook oldalukon a közlekedési kultúrával kapcsolatos cikkeket tesznek közzé, Kecskemét helyi autóbusz-közlekedésében pedig az utastájékoztató táblákon találkozhatnak az esemény szlogenjével: „A biztonságé az elsőbbség!"

Tovább a kecskemetilapok.hu cikkéhez

https://kecskemetilapok.hu/hirek/a-keko-is-csatlakozott-a-kozlekedesi-kultura-napja-idei-rendezvenyehez

HírTV: Online bemutatók és akciók a közlekedési kultúra napján

Ma van a közlekedési kultúra napja; a járványhelyzet miatt az idén is főként online bemutatókkal, akciókkal, előadásokkal és pályázatokkal hívják fel a figyelmet a kulturált közlekedés és a közlekedésbiztonság fontosságára a kezdeményezéshez csatlakozó szervezetek.

Tovább a HírTV cikkére

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/online-bemutatok-es-akciok-a-kozlekedesi-kultura-napjan-2521457

BKK: Közlekedési Kultúra Napja 2021

Budapest, 2021. május 11. – Egy nagyváros életében az egyik legfontosabb cél, hogy az év minden napja a biztonságos, környezettudatos közlekedési formák, illetve az egymásra való odafigyelés napja legyen. A Közlekedési Kultúra Napján ennek fontosságára hívja fel a figyelmet a Budapesti Közlekedési Központ.

Tovább a bkk.hu cikkére

https://bkk.hu/hirek/2021/05/kozlekedesi-kultura-napja-2021.6402/

GYSEV: Közlekedési Kultúra Napja

A GYSEV Zrt. idén is csatlakozott a Közlekedési Kultúra Napja elnevezésű, országos figyelemfelhívó akcióhoz, amelyet hagyományosan május 11-én tartunk.

Vasúttársaságunk meggyőződése, hogy kulturált körülmények, valamint udvarias és előzékeny emberek között jó érzés közlekedni. A megfelelő közlekedési kultúra szoros összefüggésben van a közlekedés biztonságával.

Tovább a gysev.hu cikkére

https://www2.gysev.hu/rolunk/sajto/hirek/kozlekedesi-kultura-napja-2021-majus-11

Index.hu: Ez talán segít a kulturálatlan közlekedőknek

Ma van a közlekedési kultúra napja: a kulturált közlekedés és a közlekedésbiztonság fontosságára hívják fel a figyelmet bemutatókkal, akciókkal és előadásokkal.

Tízből kilenc közúti baleset oka az emberi tényező: a közlekedők felelőtlensége, mulasztása, vezetéstechnikai hibája. Erre hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. 

Tovább az index.hu cikkére

https://index.hu/belfold/2021/05/11/kozlekedesi-kultura-napja-mosoczi-zebra-mentok-dkv/

MABISZ: Közlekedési Kultúra Napja: a biztonságos közlekedés alapja a tolerancia

Ma van a közlekedési kultúra napja; a járványhelyzet miatt az idén is főként online bemutatókkal, akciókkal, előadásokkal és pályázatokkal hívják fel a figyelmet a kulturált közlekedés és a közlekedésbiztonság fontosságára a kezdeményezéshez csatlakozó szervezetek.

Tovább a Mabisz.hu cikkére

https://mabisz.hu/szemle/?p=40697

OS: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége közleménye

Budapest, 2021. május 11., kedd (OS) - "AZZAL SEGÍTS, HOGY NEM AKADÁLYOZOL" – EZT KÉRIK A LÁTÁSSÉRÜLT EMBEREK A KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA NAPJÁN - Május 11. a közlekedési kultúra napja. A Közlekedéstudományi Egyesület által indított kezdeményezéshez 2021-ben is csatlakozik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), hogy felhívja a figyelmet a látássérült emberekre, akik gyalogosként és a közösségi közlekedésben fokozottan védtelenek.

Tovább az os.mti.hu cikkére

http://os.mti.hu/hirek/162512/os-a_magyar_vakok_es_gyengenlatok_orszagos_szovetsege_kozlemenye-1_resz

Kultúra.hu: Online bemutatók és akciók a közlekedési kultúra napján

A programot a Közlekedéstudományi Egyesület koordinálásával hetedik éve rendezik meg, már több mint 80 partnerszervezet közreműködésével. Rámutattak arra, hogy a toleráns, egymásra odafigyelő közlekedési magatartás a biztonságos közlekedésnek is az alapja, a közúti, a kötöttpályás, a vízi és a légi közlekedésben egyaránt.

Tovább a kultura.hu cikkére

https://kultura.hu/online-bemutatok-es-akciok-a-kozlekedesi-kultura-napjan/

OS: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége közleménye - 2. rész

Bár a vakvezetőkutyák képesek kikerülni az ilyen és hasonló váratlan akadályokat, a szűk belvárosi járdákról ehhez gyakran az úttestre kell lelépnie a vak gazdának és négylábú segítőjének, ami szintén balesetveszélyes lehet.

Tovább az os.mti.hu cikkére

http://os.mti.hu/hirek/162513/a_magyar_vakok_es_gyengenlatok_orszagos_szovetsege_kozlemenye-2_resz

Hirado.hu: A toleráns, egymásra odafigyelő közlekedési magatartás a biztonság alapja

Ma van a közlekedési kultúra napja; a járványhelyzet miatt az idén is főként online bemutatókkal, akciókkal, előadásokkal és pályázatokkal hívják fel a figyelmet a kulturált közlekedés és a közlekedésbiztonság fontosságára a kezdeményezéshez csatlakozó szervezetek.

Rámutattak arra, hogy

a toleráns, egymásra odafigyelő közlekedési magatartás a biztonságos közlekedésnek is az alapja, a közúti, a kötöttpályás, a vízi és a légi közlekedésben egyaránt.

Idézték Mosóczi Lászlót, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárát, aki kiemelte: tavaly kevesebben haltak meg közúti balesetben, mint az ötvenes évek óta bármelyik évben, pedig csak személyautóból tízszer több jár az utakon.

Tovább a hirado.hu cikkére

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2021/05/11/a-tolerans-egymasra-odafigyelo-kozlekedesi-magatartas-a-biztonsag-alapja

HAON: Döbbenet ült ki az arcokra: szemetes villamossal hívták fel a figyelmet a kulturált közlekedésre

 
Május 11. a Közlekedési kultúra napja. 2015 óta országos akcióként hivatott felhívni a tömegközlekedést igénybe vevők figyelmét a kulturált utazás fontosságára.
A DKV – csatlakozva a kezdeményezéshez – idén egy régi FVV 1200-as, becenevén „bengáli” villamos szembeötlő feldíszítésével igyekezett átadni az akció üzenetének fontosságát: a toleráns, partnerségen alapuló, környezettudatos utazói viselkedést.
 
Tovább a haon.hu cikkére

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/dobbenet-ult-ki-az-arcokra-szemetes-villamossal-hivtak-fel-a-figyelmet-a-kulturalt-kozlekedesre-5250289/

BOON: 9+1 jó tanács a kulturált közlekedésért

 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság is osztja a nap jelmondatát, azaz, hogy „legyen minden nap a kulturált közlekedés napja!” Május 11-e nem csak Miskolc város napja, hanem a közlekedési kultúráé is. Íme 9+1 fontos dolog, vagy inkább megfontolandó jó tanács a közlekedési kultúra napján:
Tovább a bbon.hu cikkére

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/91-jo-tanacs-a-kulturalt-kozlekedesert-5438494/

Szakmai Partnerek:

 • 2021
 • Közlekedéstudományi Egyesület
 • Innovációs és Technológiai Minisztérium
 • Közlekedéstudományi Intézet
 • Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara
 • MAÚT
 • AMT
 • Aktív Magyarország
 • Hidászokért Egyesület
 • Országos Balesetmegelőzési Bizottság
 • HungaroControl
 • Magyar Közút
 • Magyar Mérnöki Kamara
 • Városi Közlekedési Szaklap
 • Magyar Plastiroute
 • Partnerség a Közlekedésbiztonságért Egyesület;
 • Magyar Kerékpárosklub
 • Hungrail
 • MÁV szimfónikusok
 • KTE-vas
 • VAS mérnöki kamara
 • VOLÁN
 • Siemens
 • békés kh
 • DKV
 • KTE KEM
 • NKE-RTE
 • T-busz
 • RSOE
 • COA pécs
 • BMBB
 • Profirent
 • KTE-bar
 • Tüke busz
 • NÚSZ
 • BKV
 • Mentők
 • ZalaZONE
 • Tatabánya
 • GYSEV
 • NiT Hungary
 • DrivingCamp
 • Alisco runners
 • Jelképmúzeum
 • Tolna megyei MK
 • KTE Tolna
 • Máv-Csoport
 • MKSZ
 • ORFK
 • OPSZ
 • Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kormányhivatal
 • Pharmaflight
 • BKK
 • MVK
 • Kecskeméti Közlekedési Központ
 • Bodó Fékcenter
 • Somogy Megyei Kormányhivatal
 • Tolna Megyei Mérnök Kamara
 • TOLNATÁJ Műsorszolgáltató és Televízió Zrt
 • Tanpálya
 • MTA
 • Székesfehérvár
 • KTE Fejér megyei területi szervezete
 • MABISZ
 • World Road Association - PIARC Hungarian National Commitee Útügyi Világszövetség, Magyar Nemzeti Bizottság
 • Magyar Autóklub
 • MEE Világítástechnikai Társaság
 • KTE Csongrád-Csanád
 • Szegedi Közlekedési Társaság
 • Vasúttörténeti Alapítvány Szeged
 • Közlekedés Kft.
 • A Közlekedési Múzeum
 • KAV
 • Bitolai Ohridski Szent Kliment (Kelemen) Egyetem, Műszaki Kar
 • Vexton Kft.
 • Bitola Technical Faculty
 • Vízirendészet
 • Hajózási technikum
 • Zágrábi Egyetem
 • Zágrábi Egyetem - közlekedés tanszék logó
 • Kerékpármúzeum
 • Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény
 • EPTS
 • Széchenyi társaság
 • Főmterv
 • Ultrabalaton
 • 2020
 • DKV Zrt.
 • Hidászokért Egyesület
 • Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete
 • Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.
 • Magyar Mérnöki Kamara
 • Országos Polgárőr Szövetség
 • GRSP Magyarország Egyesület
 • Magyar Közút Nonprofit Zrt.
 • Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
 • BKK - Budapesti Közlekedési Központ Zrt.
 • MÁV Zrt.
 • Békés Megyei Kormányhivatal
 • Innotéka Kft.
 • Városi Közlekedés Újság
 • KTE Fejér Megyei Területi Szervezet
 • Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
 • Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Székesfehérvári Rendőrkapitányság
 • Magyar Autóklub
 • Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
 • Magyar Plastiroute Kft.
 • MAÚT Magyar Út-és Vasútügyi Társaság
 • ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság
 • BKV Zrt.
 • Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.
 • Miskolc Városi Közlekedési Zrt.
 • ITM
 • KTE
 • KTI
 • Bitola
 • Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont
 • VPE
 • Cargoport
 • NIT
 • Nemzeti Közszolgálati Egyetem
 • Volánbusz
 • Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény
 • Széchenyi Egyetem
 • Somogy megyei kormányhivatal
 • Green Cross