A KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA

NAPJA 2015. május 11.

KULTÚRA - PARTNERSÉG - TISZTELET - EGYMÁSRAFIGYELÉS - BIZTONSÁG

Partnerek

Partnereink az oldal alján található logóikra kattintva érhetők el.
 

Felelősséggel a Közlekedőkért Alapítvány
Az alapítvány a biztonságosabb közlekedés elérését tűzte ki célul, megszólítva a közlekedőket korcsoporttól függetlenül; együttműködő partnerségben a szakmai szervezetekkel. Az Alapítvány céljainak elérése érdekében, országos szinten hoz létre közlekedési parkokat, amelyekben óvodás kortól kezdődően (életkornak és egészségi állapotnak megfelelően) az egészséges, és a rehabilitációra /mozgássérült, csökkent látásúak, vak. stb.-/ szorult emberek részére - megfelelő oktatási módszertani eszközöket fejleszt ki és alkalmaz a közlekedési szabályok mind teljesebb megismeréséhez, elméleti és gyakorlati szinten.

Magyar Közút Zrt. Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény
Szakmúzeumként alapfeladata a közúti közlekedés múltbeli és jelenbeli megismertetése, illetve ennek átültetése múzeumpedagógiai foglalkozásokba. Kiemelten foglalkozik a biztonságos közlekedésre való neveléssel. Nyári táborok, közlekedési versenyek, elméleti foglalkozások keretében óvodásoknak, iskolásoknak tartanak KRESZ és közlekedésbiztonsági órákat KRESZ-parkkal, interaktív eszközök felhasználásával, előadásokkal egybekötve.

ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB)
Az 1992. november 24-én életre hívott ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (továbbiakban: ORFK-OBB) a magyarországi közlekedésbiztonsági tevékenység egyik meghatározó szervezete. Az ORFK-OBB a közúti közlekedésbiztonság javításával összefüggő rendőrségi feladatok végrehajtására létrehozott olyan - a közlekedésbiztonsági kérdésekben tanácsadó, javaslattevő és véleményező - szervezet, amely koordinálja a rendőrség baleset-megelőzéssel összefüggő feladatait, és közlekedésbiztonsági kommunikációs tevékenységét. Az ORFK-OBB 23 éves fennállása óta jelentős nemzetközi és hazai eredményeket ért el a közúti közlekedésbiztonság területén. Az eredményes preventív tevékenység az országos szintű baleset-megelőzési hálózat működtetésében, a társadalmi kapcsolatok kiszélesítésében, a tapasztalatok hasznosításában, valamint a preventív tevékenységet végzők rendszeres továbbképzésében valósul meg. Munkájának központi eleme az a tájékoztató, felvilágosító és kommunikációs tevékenység, melyet gyakorlatilag a közlekedők valamennyi rétegére kiterjesztve, tervszerűen végez. Főbb intézkedései és kampányai alapvetően a legveszélyesebb közlekedési magatartások ellen irányulnak (sebességtúllépés, ittas járművezetés, biztonsági öv használatának elmulasztása, közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek a védelme stb.). A kommunikáció terén egyre nagyobb szerepet játszanak az internetes megjelenések (saját állandó honlap, valamint ideiglenes megjelenési felületek), és  mindazok a lehetőségek, amelyek által a legnagyobb preventív hatás érhető el. Az ORFK-OBB a rendszeres média kapcsolatok tartása mellett közreműködik hazai és nemzetközi közlekedésbiztonsági projektekben, továbbá tevékenysége szemináriumok és egyéb rendezvények szervezésében, valamint tudományos kutatásokban és jogszabály-módosítási javaslatok formájában is megjelenik.

drivingcamp Hungary (NiT Hungary)
"A biztonság is lehet élmény!” - Szélsőséges közlekedési helyzetekre nyújtunk válaszokat, teljesen biztonságos körülmények között, a garantált hazaérkezésért! A 2012 szeptemberében átadott létesítmény a világ egyik legkorszerűbb közlekedésbiztonsági központja, amely több mint 20 év vezetési és vezetésbiztonsági tapasztalatára épít. A tanpályán zajló oktatások résztvevői a vezetéstechnikai tréningek során mindvégig a legnagyobb biztonságban gyakorolhatják a közutakon leggyakrabban kialakuló közlekedési vészhelyzetek megelőzését, valamint kialakult vészhelyzet esetén azok elhárítását. A képzésen a résztvevők elsajátíthatják a megfelelő, hatékony mozgássorozatokat és azok begyakorlásával, tudatos alkalmazásával lehetőséget kaphatnak a balesetveszélyes szituációk időbeni felismerésére és helyes megoldására.

Magyar Autóklub
A Magyar Autóklub jelentős erőfeszítéseket vállal a közúti közlekedés biztonságosabbá tételének érdekében. Ennek egyik kiemelkedő pillére a „Biztonságosan Közlekedni Egy Életúton” elnevezésű országjáró oktatási program, amely a tanítás-tanulás folyamatában előtérbe helyezi az élethosszig tartó tanulást, a Life Long Learning paradigmáját. A program kiemelt célja, hogy a tudatos ember oldaláról alakítsa ki azokat a szabálykövető attitűdöket, amelyek a felelősségtudat erősítésével hozzájárulnak a közlekedési kultúra kívánatos irányú fejlesztéséhez. A rendezvénysorozat 2006-ban kezdte meg országos méretekben a közlekedési kultúra javítását célzó preventív jellegű működését. A programok során kialakított oktatásmódszertan előtérbe helyezi a hosszú távú tudatformálást, mely a szabálykövető attitűdök beágyazódását erősíti a készségszintű memóriába. A program 33 helyszínen szerepel, évente mintegy 8-10 ezer fő szervezett oktatását látjuk el.

Wilfing Áron Egyesület a Közlekedésbiztonságért és Toleranciáért
Hat éve foglalkoznak elsősorban fiatalok közlekedésbiztonsági oktatásával. Rendszeres résztvevői a soproni VOLT-fesztiválnak, ahol naponta általában mintegy ezer fiatal látogatja meg a kiállítóhelyüket (biztonsági öv-szimulátor, részegszemüveg, stb.). Az elmúlt években megközelítőleg mintegy 70 ezer láthatósági karszalagot osztottak ki a résztvevőknek. Évente általában 25-30 megjelenésük van Dunántúl-szerte.

Hungaroring 
A Hungaroring Magyarország egyik legmodernebb vezetéstechnikai létesítménye, négy különböző vezetéstechnikai pályával, és Off-Road Centrummal, motoros akadémiával, gyermek közlekedési parkkal. A ringnek több mint 16 éves tapasztalata van a baleset-megelőzés területén. Tapasztalt instruktori gárda, széles kurzusválaszték (angol és német nyelven is) áll a látogatók rendelkezésére.

Békés Megyei Kormányhivatal, Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, KTE Békés Megyei Területi Szervezet
A szervezet minden évben kétszer (tavasszal és ősszel) Közlekedésbiztonsági Nyílt napokat szervez. Ezen felül már ötödik éve Évadnyitó Motoros Tréninget tart.  Szervezője és aktív résztvevője iskoláskorúaknak szervezett közlekedésbiztonsági előadásoknak, rendezvényeknek. Kísérleteket, kutatásokat végzett a mobiltelefonálás járművezetésre gyakorolt hatásairól.

GRSP Magyarország Egyesület
A „GRSP Magyarország - Partnerség a közlekedésbiztonságért” Egyesület immár egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a közlekedésbiztonság javítása területén.  Az Egyesület célja a kormányzati, az üzleti és a civil szektor hatékony együttműködésének elősegítése a hazai közlekedésbiztonság javításának, a közúti közlekedési balesetek számának és az azokban sérültek számának csökkentése érdekében. A GRSP Magyarország Egyesület szorosan együttműködik tagjaival, a hazai döntés-előkészítőkkel és döntéshozókkal annak érdekében, hogy segítséget nyújtson a kormányzat, és az önkormányzatok közlekedésbiztonság javítására irányuló törekvéseiben. Az Egyesület kezdeményezései többnyire a legfontosabb rizikófaktorokra irányulnak, így többek között megvalósultak már a gyorshajtást, a biztonsági öv használatát és a gyereküléseket, továbbá az ittas vezetést célzó programok is. Az Egyesület projektjeiben nagy hangsúlyt fektet a védtelen közlekedők, mint a gyermekek, az idősek és a motorosok biztonságos közlekedésének segítése terén, továbbá aktívan részt vesz szakemberek fejlesztését célzó tréningek szervezésében. 

Szakmai Partnerek:

 • Magyar Mérnöki Kamara
 • KTI
 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
 • Nemzeti Közlekedési Hatóság
 • Közlekedéstudományi Egyesület
 • Békés Megyei Kormányhivatal
 • DrivingCamp
 • DECADE
 • Felelősséggel a Közlekedőkért
 • GRSP
 • Groupama Tanpálya
 • Magyar Autóklub
 • Magyar Közút
 • ORFK OBB
 • Wilfing Áron Egyesület